Yeniçağa adı nereden gelmiştir ?

Iclal

Global Mod
Global Mod
Yeniçağa Adı Nereden Gelmiştir?

Beni bir düşünün, evde oturmuş rahat bir şekilde tarih kitaplarını karıştırıyorum. Birden "Yeniçağ" ifadesine takıldım. Hadi gelin, hep birlikte düşünelim; bu Yeniçağ nereden geliyor, adını nereden alıyor? Gerçekten bir çağ nasıl "yeni" olabilir? Yani, bir çağ eskimiyor mu? Yeni çağ demek, o kadar eski çağ var demek değil mi? Hadi bakalım, hep birlikte hem eğlenelim hem de tarihi biraz karıştıralım!

Yeniçağ: "Yok, Önceki Çağları Hiç Sevmemişim, Yeni Başlayalım"

Öncelikle "Yeniçağ" tabirinin ne kadar yaratıcı bir fikir olduğunu fark ettiniz mi? Bir insan tarih boyunca her zaman geçmişi konuşur. Ama Yeniçağ diyorlar! Yani “eski çağların tüm sıkıcı olayları geride bırakalım, yeni baştan başlayalım!” gibi bir şey. Bunu duyan bir tarihçi ne der, kim bilir? “Yok, eski çağlar çok önemliydi, onları göz ardı edemezsiniz!” demek mi ister, yoksa “evet, gerçekten de eski çağları çok sevmemişiz, yola devam” demek mi?

Şimdi, bir sorum var: Erkeklerin çözüm odaklı düşünme eğilimleri göz önüne alındığında, onlara sorsak, "Yeniçağ" ismi nereden geliyor desek, büyük ihtimalle cevaben şöyle derler: “Hah, çok basit! Önceki çağlar bir şekilde yolunda gitmemiş, sonunda da birileri çıkıp 'hemen yeni bir çağ başlatalım' demiş!” Hadi, ben de biraz derinleşeyim ve araştırayım, sizlere aktaracağım. Ama içimdeki erkek beyninin bana verdiği stratejik yaklaşım şu: Yeni Çağ, gerçekten yeni bir başlangıç anlamına gelir, yani eskiyi bir kenara bırakıp sıfırdan başlamak. Stratejik bir adım.

Kadınların Görüşü: "Yeni Çağ mı? Herkesin Mutlu Olduğu Bir Çağ!"

Kadınlar her zaman biraz daha empatik ve ilişki odaklıdır, değil mi? Şimdi, kadınların bakış açısını göz önünde bulundurarak, diyelim ki bir kadın arkadaşınıza Yeniçağ'ın adının nereden geldiğini soruyorsunuz. O, önce size bakar ve gülümseyerek şöyle der: “Eski çağlar biraz karmaşıktı, değil mi? Ne savaşlar, ne isyanlar, ne de büyük kavgalar... Herkes bir şekilde birbirine biraz daha saygı duysun, herkes kendi işine baksın, o zaman bu Yeniçağ’a 'merhaba' diyelim demiştir!” Kadınların bakış açısıyla, Yeniçağ, aslında biraz da huzur, daha sağlıklı ilişkiler ve mutluluk dolu bir ortam arzusunun ifadesidir.

Bunu bir adım ileriye taşıyalım: Gerçekten de Yeniçağ, "toplumun biraz daha insancıl olmasını istemek" gibidir. Kadınlar genellikle çevrelerinde huzur ve denge arayarak bu çağın ismini daha pozitif bir yerden duyumsarlar. Tabii, kimse geçmişin zorluklarını unutmuyor, ama "bütün bu zorluklardan sonra nihayet huzurlu bir çağ başlatıyoruz" demek gibi bir yaklaşım, kadınların gönlünde yer edebilir. Belki de bir gün, "Yeniçağ" adını duyan bir kadın, "Ah, demek ki artık insanlar daha iyi anlaşacaklar, daha sağlıklı ilişkiler kuracaklar," der. Kısa bir süre sonra herkesin birbirine sarıldığı, huzurlu bir dünya hayal eder!

Yeniçağ’ın Başlangıcı: O Kadar 'Yeni' mi?

Peki, şimdi geriye dönelim ve tarihsel bir bakış açısıyla bu meseleye biraz eğilelim. Gerçekten de bu "Yeniçağ" ne zaman başladı? Yani, önceki çağlar neydi de bu kadar farklıydı? En popüler cevaba bakacak olursak, Yeniçağ, 15. yüzyılda başlıyor. Peki, neden o zaman? Yani, birileri çıkıp "Haydi arkadaşlar, eski çağları bırakın, biz artık yeni bir çağ istiyoruz!" mı dedi? Tabii ki hayır! Tarihsel olarak bu dönemin en belirgin özelliklerinden biri, Avrupa'daki Rönesans hareketi ve keşiflerle gelen büyük değişikliklerdi.

Yeniçağ’ın başlangıcına genelde, Orta Çağ’ın sonlarına doğru, Batı Avrupa’daki bilimsel ve kültürel devrimler, coğrafi keşifler ve keşiflerin getirdiği yeni fikirler etki etti. Ama size sorarım: Hangi erkek, Orta Çağ’daki şu ‘kafeste yaşamaktan’ sonra "Ya tamam, şimdi yeni bir çağ başlatıyorum, bu kadar!" demek istemezdi? Bence bu, gerçekten de bir tür çıkış stratejisi!

Şimdi, erkeklerin bu durumu nasıl gördüğünü hayal ediyorum. Mesela, bir tarih profesörü "Yeniçağ"ın tam olarak ne zaman başladığını tartışıyordur ve erkeklerin “Bu, biraz daha stratejik bir geçiş değil mi?” diye sorması olasılığı var. "Rönesans mı, keşifler mi, bilimsel devrimler mi?" diye tartışırken, bir yandan da "Evet, galiba en sonunda şunu fark etmişler: Yola devam etmek lazım!" diyebilirlerdi.

Sonuçta Yeniçağ, Eski Çağlardan Birkaç Adım Daha "Yeni"

Sonuç olarak, Yeniçağ’ın adı biraz da hem tarihsel bir ironi hem de yaratıcı bir çıkış stratejisi olarak karşımıza çıkıyor. Eski çağların problemlerinden bıkıp, "Haydi, her şey yeni bir şekilde başlayacak" diyenler; sanırım biraz da eski çağları "yetersiz" görerek bu ismi koymuşlar. Kadınların empatik bakış açısıyla, bu çağın başlaması, daha huzurlu, daha anlayışlı bir dünya arzusunun ifadesi olabilir. Erkekler içinse, bir çıkış ve stratejik bir çözüm arayışıdır. Her ne olursa olsun, Yeniçağ’ın adı tarihsel anlamda kulağa hoş geliyor, değil mi? Gerçekten yeni bir başlangıç… Ama acaba "yeni" dedikleri ne kadar yeni?

O zaman forumda bir tartışma başlatıyorum: Yeniçağ gerçekten de "yeni" mi, yoksa geçmişin izlerini hala taşımaya devam mı ediyor? Yorumlarınızı merakla bekliyorum!