Üniversite program türü nedir ?

Bengu

New member
Üniversite Program Türü Nedir?

Herkese merhaba!

Bugün sizlere biraz kendi yaşadığım bir deneyimi anlatmak istiyorum. Bu hikâyenin belki de çoğumuzun hayatındaki önemli dönüm noktalarından birini, üniversite program türünü seçme kararını anlatacağını düşünüyorum. Hepimizin hayatında bir an vardır, o "gerçekten ne yapmak istediğimizi" anlamaya çalışırken yaşadığımız o kafa karışıklığı, kararsızlık ve cesaret arayışı... İşte tam o noktada, bazılarımız daha stratejik düşünerek çözüm odaklı adımlar atarken, bazılarımız daha çok içsel duygularına, başkalarıyla olan ilişkilerine odaklanarak yol alır. Sizin hikâyeniz nasıldı, merak ediyorum…

Bir Aile Kararı: Ahmet ve Üniversite Seçimi

Ahmet, hep hayatı boyunca çözüm odaklıydı. Küçük yaşlardan itibaren, her şeyi mantıklı bir şekilde planlayan, çözümler üreten biriydi. Üniversiteye gitmeye karar verdiğinde, ailesi ona bir öneri sunmuştu: “İyi bir iş bulmanın en güvenli yolu, mühendislik veya işletme gibi sağlam alanlarda eğitim almaktır.” Ahmet de bir plan yaptı, strateji belirledi. Matematik ve fizik derslerinde her zaman başarılıydı, bu yüzden mühendislik programları ona oldukça mantıklı geliyordu.

Ancak Ahmet’in bir de başka bir yönü vardı: O kadar çok çözüm odaklıydı ki bazen içsel arzularını, duygularını göz ardı edebiliyordu. Üniversiteyi seçerken, en güvenli ve kazançlı olanı tercih etti. Duygusal olarak ise, hep bir eksiklik hissediyordu. Mühendislik programına başlasa da, bir türlü içindeki tutkuyu bulamıyordu. Derslerde başarılı olmasına rağmen, bir şeylerin eksik olduğunu hissettiği her an, acaba doğru seçim mi yaptım diye soruyordu. Oysa belki de başka bir şey arıyordu, belki de insanlarla daha fazla ilişki kurabileceği bir alan.

Bir Aile Kararı: Zeynep ve Üniversite Seçimi

Zeynep ise oldukça farklıydı. Üniversite programı seçerken en çok dikkat ettiği şey, çevresindekilerle olan ilişkileri ve duygusal bağlarıydı. Küçüklüğünden beri başkalarına yardım etmeyi seven, insan psikolojisini anlamaya çalışan biriydi. Üniversiteye karar verirken ailesi ona “Sosyal bilimler veya psikoloji gibi daha duygusal alanlara yönelmen, insanlara yardım etmen daha anlamlı olur,” demişti. Zeynep, bu öneriyi hemen kabul etti ve içsel sesini dinlemeye karar verdi. Üniversiteyi seçerken mantık bir kenara, hislerine yöneldi.

Zeynep, bir gün kararını verdikten sonra üniversiteye başladığında, içerideki duygusal tatminin ne kadar güçlü olduğunu fark etti. İnsanlarla kurduğu bağlar, başkalarının hikâyelerine dokunmak, onlara yardım etmek ona müthiş bir mutluluk veriyordu. Ama yine de Zeynep’in içinde bazen beliren bir korku vardı. Acaba ekonomik açıdan yeterince güvenli bir gelecek sağlayacak mıydı? Okuldan mezun olduktan sonra iş bulmak konusunda endişeliydi. Diğerlerinin yaptığı gibi stratejik düşünse miydi? Ama ne zaman bu soruyu kendine sorsa, insanların yüzlerindeki gülümsemeleri ve onlara yardımcı olabilmenin verdiği içsel huzuru hatırlıyordu. Zeynep, belki güvenli bir iş arayışında değildi; belki hayatındaki anlamı, insanlarla kurduğu bu duygusal bağlarda bulacaktı.

Birbirinin Zıddı, Ama Birbirini Tamamlayan Karakterler

Ahmet ve Zeynep, birbirlerinin tam zıttıydılar. Ahmet, mantıklı ve çözüm odaklıydı; Zeynep ise empatik ve ilişkisel bir bakış açısına sahipti. Ahmet, mühendislik gibi güvenli bir alanda kalırken, Zeynep sosyal bilimler gibi daha duygusal ve insana dayalı bir programda ilerlemeyi seçti. Ama ikisi de zamanla şunu fark etti: Üniversite seçimi sadece bir program türüyle ilgili değildi. Her iki program türü de kendi içinde anlamlıydı.

Ahmet, bir gün Zeynep ile uzun bir sohbetin sonunda şunu söyledi: “Bazen hayatta ne yapmamız gerektiğini düşünerek çok fazla ileriye gitmeye çalışıyoruz. Ancak, duygusal olarak tatmin olmak da bir o kadar önemli. İnsanlar her zaman işlerini sevmediklerinde de mutlu olabilirler, bence bunu öğrendim.” Zeynep ise ona şu şekilde cevap verdi: “Bazen çözüm ararken kayboluyoruz. Belki de en doğru çözüm, içsel sesimize kulak vermek ve ne gerçekten bizi tatmin ediyorsa onu bulmaktır. Sonuçta, hem strateji hem de duygusal bağlantılar her iki alanda da önemli.”

Siz Ne Düşünüyorsunuz? Hangi Program Sizin İçin Daha Uygun?

Hikâyemizi burada sonlandırırken, sizlere bir soru bırakıyorum: Üniversite programını seçerken neye daha çok dikkat ettiniz? Çözüm odaklı bir yaklaşımı mı tercih ettiniz, yoksa içsel duygularınız mı ön planda oldu? Ahmet’in gibi mantıklı bir seçim yaparak geleceğinizi güvence altına almayı mı, yoksa Zeynep gibi başkalarıyla daha derin bir ilişki kurmaya yönelik bir seçim yapmayı mı tercih edersiniz?

Hikâyemizi paylaşmak, belki de herkesin bir adım daha içsel dünyasına dönmesine yardımcı olabilir. Sizler de kendi deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşarak bu tartışmaya katkıda bulunabilir misiniz? Hadi, bakalım bakalım…