Google Neden Samsung’un Varsayılan Arama Motoru Olarak Kalacak?
Dün, Samsung’un cihazlarında varsayılan arama sağlayıcısı olarak Google’ı Bing ile değiştirmeyi düşündüğüne dair raporlar ortaya çıktı.
Ancak bu endişeler yersiz olabilir.
Samsung, Google’ın Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmesi (MADA) nedeniyle, en azından ABD’de Google’ı tercih edilen varsayılan arama motoru olarak bırakamaz.
Google’ın MADA’sı, tüm Android orijinal ekipman üreticilerinin (OEM’ler) Google Arama’yı önceden yüklemesini ve varsayılan olarak kullanmasını gerektirir.
Huawei gibi MADA’yı imzalamayı reddeden akıllı telefon üreticileri, Google Play Store ve Android platformunu kullanamıyor.
Der Standard Editörü Andreas Proschofsky, durumu açıklığa kavuşturmak için Twitter’a gitti.
Samsung Google’ı Neden Bırakamıyor?
Proschofsky, MADA’ya göre çoğu ülkenin varsayılan arama motoru olarak Google Arama’yı gerektirdiğinin altını çiziyor.
Android OEM’leri, Play Store’u ve diğer Google uygulamalarını kullanmak için lisans almak istiyorlarsa “Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmesi” (MADA) adlı bir anlaşma imzalamak zorundadır. Buna, çoğu ülkede Google Arama’yı varsayılan olarak ayarlamayı içeren bir dizi kural dahildir.
— Andreas Proschofsky (@suka_hiroaki) 17 Nisan 2023
Proschofsky’nin dizisi şöyle devam ediyor:
“Android OEM’leri, Play Store’u ve diğer Google uygulamalarını kullanmak için lisans almak istiyorlarsa “Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmesi” (MADA) adlı bir sözleşme imzalamak zorundadır. Buna, çoğu ülkede Google Arama’yı varsayılan olarak ayarlamayı içeren bir dizi kural dahildir.
Bunu yapmazsanız, Play Store’u ve diğer Google uygulamalarını alamazsınız. Bunu beğenebilirsin ya da beğenmeyebilirsin. Hatta bunu son derece sorunlu buluyor. Ancak bunlar, Google’ın Android’i ve hizmetlerini ücretsiz olarak vermesi karşılığında geçerli olan kurallarıdır.
Dolayısıyla, Samsung Bing’e geçerse, bu şu anlama gelir: Play Store yok, Gmail yok, Harita yok, hayır siz söyleyin. Yani temelde Huawei rotasına gidiyor. Samsung’un bunu yapmak istediğinden şüpheliyim.
Şimdi, “çoğu” ülkenin referansına gelince: Avrupa ve Hindistan’da, düzenleyiciler bu varsayılan arama gereksinimini ortadan kaldırdığı için işler biraz farklı. Ancak bu aynı zamanda Samsung’un Bing’e “geçişinin” fazla bir şey ifade etmeyeceği anlamına da geliyor.
Tüm bu ülkelerde, kullanıcılara Android cihazların kurulumu sırasında zaten zorunlu bir arama motoru seçim ekranı sunulmaktadır. Yani artık geçiş yapmak için varsayılan bir değer yoktur.
Peki bu söylenti nereden çıkıyor? Basit bir yanlış anlaşılma olabilir. Google’dan daha iyi bir gelir paylaşımı anlaşması elde etmek için PR sızıntısı yapmaya çalışan Samsung olabilir. Ve kesinlikle Samsung’un Google üzerinde baskı kurabileceği DİĞER alanlar var. Şüphesiz.
Ama bunların hepsi spekülasyon, başka bir şey değil. Spekülasyon olmayan şey, Android OEM’leri için lisanslama koşullarıdır. Bu nedenle, yakın zamanda Bing’in Samsung cihazlarında varsayılan arama olacağı için nefesinizi tutmayın.
Google’ın MADA Anlaşmasında Başka Neler Var?
Google’ın MADA sözleşmesi (PDF bağlantısı), aşağıdaki temel hükümler dahil olmak üzere, Android OEM’lerinin uyması gereken katı koşullar ve gereksinimler ortaya koymaktadır:
- Cihazlar, yalnızca tüm Google Uygulamalarının önceden yüklenmiş olması durumunda dağıtılabilir (MADA bölüm 2.1).
- Telefon üreticisi, ilgili bölgede onaylanan tüm Google Uygulamalarını her cihaza önceden yüklemelidir (MADA bölüm 3.4(1)).
- Telefon üreticisi, Google’ın Aramasını ve Android Market İstemci simgesini (Google Play) en azından Varsayılan Ana Ekranın hemen bitişiğindeki panele yerleştirmelidir. Diğer tüm Google Uygulamaları, Telefonun Başının en fazla bir düzeyde altına yerleştirilmelidir (MADA Bölüm 3.4(2)-(3)).
- Telefon üreticisi, Google Arama’yı tüm Web arama erişim noktaları için varsayılan arama sağlayıcısı olarak ayarlamalıdır (MADA Bölüm 3.4(4)).
- Google’ın Ağ Konum Sağlayıcı hizmeti cihaza önceden yüklenmiş olmalı ve varsayılan olarak ayarlanmalıdır (MADA Bölüm 3.8(c)).
Özetle
Android cihaz üreticileri için mevcut kurallar, Samsung’un Google’ı ABD’deki varsayılan arama sağlayıcısı olarak bırakmasını pek olası kılmıyor.
Google MADA, Google Arama’nın çoğu Android cihaz için ana arama motoru olarak kalmasını sağlar.
Kuralların farklı olduğu Avrupa ve Hindistan gibi yerlerde bir değişiklik olabilir. Ancak bunun Google’ın pazar payı üzerinde önemli bir etkisinin olması beklenmiyor.
Öne Çıkan Resim: Ka İki/Shutterstock
window.addEventListener( 'load2', function() { console.log('load_fin');
if( sopp != 'yes' && !window.ss_u ){
!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
if( typeof sopp !== "undefined" && sopp === 'yes' ){ fbq('dataProcessingOptions', ['LDU'], 1, 1000); }else{ fbq('dataProcessingOptions', []); }
fbq('init', '1321385257908563');
fbq('track', 'PageView');
fbq('trackSingle', '1321385257908563', 'ViewContent', { content_name: 'why-google-will-remain-samsungs-default-search-engine', content_category: 'news seo' }); } });
Bir cevap yazın