Metaverse’nin altyapısı henüz kuruluyor olsa da, şirketler ve markalar bu yeni dünyaya adım atıyor.

Son birkaç yılda toplumumuzda pek çok değişiklik gördük, ancak hiçbir şey metaverse kadar değişim potansiyeline sahip değil.

2021’de Mark Zuckerburg, Facebook’un yeni ana şirketi “Meta”yı duyurduğunda, böylesine sürükleyici bir sosyal platformun gelecekteki toplumsal sonuçlarına ilişkin konuşma dünyayı kasıp kavurdu.

Ve iyi bir sebep için.

Sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), akıllı gözlükler, sosyal medya ve kripto para birimi şimdiye kadar ayrı ama birbiriyle ilişkili fikirler olarak var oldu.

Metaverse, hem işletmeler hem de pazarlamacılar için güçlü bir araç oluşturmak üzere bu hareketli parçaları birleştirir.

Normal fiziksel sınırlar bu dünyayı sınırlamaz; daha küresel bir erişim arayanlar için çekiciliği burada yatıyor.

Metaverse kavramı nasıl gelişti ve nereye gidiyor?

Hadi bulalım.

Sanal Gerçeklik Çevrimiçi Oyunla Nasıl Başladı?

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kavramı, son 20 yılda sürekli olarak ana akım kültüre sızdırıldı. Bundan ilk yararlanan ve farklı platformlara entegre eden oyun sektörü oldu.

Pokémon Go (2016) ve Fortnite (2017) gibi oyunlar, uygulamaları aracılığıyla insanları birbirine bağlamak için bu teknolojileri kullanma etrafında dönüyor.

Pokémon Go, sektördeki en büyük, en başarılı artırılmış gerçeklik oyunlarından biridir.

2016’da popülaritesi patladığında, artırılmış gerçekliğin günlük yaşamlarımıza entegrasyonunda yeni bir çağın habercisi oldu. AR, dijital ve fiziksel dünyaları bir araya getirir.

Oyuncuları temsil etmek için avatarları kullanan bir sanal gerçeklik oyunu olan Fortnite, insanların gerçek zamanlı olarak birbirleriyle savaşmasına ve söz konusu metaverse’de düzenlenen etkinliklere katılmasına olanak tanır.

Oldukça popüler olan bu iki oyun, topluma “genişletilmiş gerçeklik” (XR) kavramını tanıtmaya yardımcı oldu.

Genişletilmiş veya karma gerçeklik, gerçek olanın bazı unsurlarını sanal olanla birleştiren tüm olayları ifade eder. Bu, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik formlarını içerir.

XR, kullanıcılar için daha sürükleyici bir deneyim yaratır ve gerçeklik ile teknoloji tarafından üretilenler arasındaki sınırları bulanıklaştırır.

Bu gerçeklik karışımı, daha bütünsel ve sürükleyici bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için farklı teknolojileri entegre etmek için sonsuz olanaklar yaratır.

Ortalama Tüketici Metaverse İçin Hazır mı?

Metaverse, pazarlamayı ve toplumun büyük bir kısmını dijital inovasyona ve daldırmaya doğru itecek.

Ancak tüketiciler hazır mı? Erken benimseyenler yeni teknolojileri kullanmaktan heyecan duyuyorlar, peki ya normal tüketiciler?

Accenture tarafından 2022’nin sonlarında dünya genelinde yaklaşık 9.000 tüketiciyle yapılan bir ankete göre, tüketicilerin %70’inden fazlası önümüzdeki iki ila beş yıl içinde metaverse’yi oyun dışı ortamlarda kullanmayı planlıyor.

Ancak, oyun ve oyun dışı ortamlarda tüketicilerin metaverse’den istedikleri çok farklı olabilir. Ankete göre, oyun oynamayan kullanıcılar teknolojilere daha az, onlardan ne elde edebileceklerine daha çok odaklanıyor.

Başka bir deyişle tüketiciler, arkadaşları ve aileleriyle bağlantı kurmalarına, alışveriş yapmalarına ve belirli görevleri daha kısa sürede tamamlamalarına yardımcı olmak gibi “gerçek” yaşamları için değer elde edebildiklerinde metaverse’e gelecekler.

Sıradan tüketiciler, metaverse’ye her zaman yapmak istedikleri veya yapmaları gereken şeyi yapmalarına yardımcı olacak yeni bir yol olarak bakarlar.

Metaverse'nin müşteriler için anlamı nedir?Accenture’dan görüntü, Mart 2023

Metaverse Her zamankinden Daha Yakın – Aslında, Zaten Burada

McKinsey & Company’nin bir raporuna göre metaverse, 2030 yılına kadar işletmeler için 5 trilyon dolar gelir sağlayabilir.

Metaverse hala ilk aşamalarında olmasına rağmen, bugün ele geçirilecek pek çok fırsat var.

CryptoMotors gibi metaverse-native şirketler, metaverse için dijital varlıklar oluşturup satarak para kazanıyor.

Geleneksel şirketler de müşterileri için değer katmak için meta veri deposundan giderek daha fazla yararlanıyor.

Gayrimenkul geliştiricisi ONE Sotheby’s’in, dijital kopyasıyla birlikte bir ev inşa eden ve hem dijital evi hem de fiziksel evi birlikte satan Meta Residence One adlı bir projesi var.

İkiz evlerin sahibi hem gerçek dünyada hem de metaverse’de misafirleri karşılayabilecek.

Metaverse ticareti işletmeniz için uygun olmasa bile, metaverse’yi bir reklam ve pazarlama kanalı olarak kullanma potansiyeli sonsuzdur.

Ortalama tüketiciler metaverse’ten değer ve gelişmiş deneyim ararken, pazarlamacıların teknolojilerin ötesinde düşünmesi ve bunun yerine bu sanal dünyada müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamaya odaklanması önemlidir.

ChatGPT Meta Evreni Nasıl Etkiler?

Metaverse hakkındaki haberler son zamanlarda üretici yapay zekanın, özellikle de OpenAI’den ChatGPT’nin gölgesinde kalırken, metaverse’nin geliştirilmesi ve benimsenmesi ilerliyor.

Aslında, ChatGPT’nin yükselişi, metaverse’yi daha da canlı bir yer haline getirmeye yardımcı olacaktır.

Dijital bir oyunda oyuncu olmayan karakterlere veya NPC’lere sahip olmak yeni bir şey değil.

Bununla birlikte, NPC’ler şimdiye kadar insan oyuncularla açık ve senaryosuz bir şekilde etkileşime girecek “zekadan” yoksundur. ChatGPT’ye güç sağlayan GPT-4 gibi yapay zeka teknolojileri bunu değiştirecek.

İnsan karakterler ile bilgisayar tarafından üretilen karakterler arasındaki bu etkileşimin nasıl görüneceğine dair bir fikir edinmek için, “kişiliklere” sahip sanal karakterler oluşturabileceğiniz veya onlarla hem bire bir hem de grup halinde sohbet edebileceğiniz Character.ai’ye gidin. ayarlar.

Şimdi, bu karakterleri metaverse’de yüzleri ve sesleri olan avatarlar olarak hayal edin. Sadece konuşamıyorlar, aynı zamanda benzersiz “kişiliklerini” yansıtacak şekilde hareket ediyor ve davranıyorlar.

Örneğin, bir yapay zeka yardımcı uygulaması olan Replika, halihazırda insanların kendi sohbet robotlarını oluşturmalarına, onları Replika mağazasından aldıkları kıyafet ve aksesuarlarla giydirmelerine ve artırılmış gerçeklik yoluyla kendi yatak odalarında sohbet robotlarının arkadaşlığının keyfini çıkarmalarına olanak tanıyor.

Bundan Sonra Metaverse’den Ne Beklenmeli?

İleriye dönük olarak, günlük tüketicilere meta veri deposuna hazır daha fazla donanımın gelmesini bekleyebilirsiniz. Apple, artırılmış gerçekliğe şimdiden yatırım yaptı ve Apple Glass olarak da bilinen sanal gerçeklik kulaklıkları bu yılın sonlarında gelebilir.

Meta, Google ve Amazon gibi diğer teknoloji devleri de tüketicilere daha sürükleyici deneyimler sunmak için ürünler üzerinde çalışıyor.

İş cephesinde, Burberry ve Gucci gibi markalar zaten AR ve VR kullanarak sanal ürünlerin reklamını yapıyor ve satıyor. McDonald’s ve Panera Breads gibi restoran zincirleri, metaverse’teki işletmeleri için zaten ticari marka başvuruları yaptı.

Müşterileriyle daha iyi etkileşim kurmak ve onlara hizmet etmek için meta veri havuzunda yeni fikirleri test eden daha fazla şirket göreceğiz.

Ortaya çıkmaya başlayacak yeni bir trend, şirketlerin çalışanlarını eğitmek ve güçlendirmek için metaverse’yi kullandığı ve dünyanın her yerinden birbirleriyle daha etkili bir şekilde işbirliği yapmalarına izin verdiği kurumsal metaverse’dir.

Pazarlamacılar, meta veri deposunun evrimine ve ilerlemesine özel dikkat göstermelidir.

Şüpheci olanlar, toplumun iş yapma ve bir bütün olarak işlev görme biçimini değiştirecek önemli miktarda dijital yeniliği kaçırabilir.

Daha fazla kaynak:


Öne Çıkan Resim: Siyah Somon/Shutterstock