Önyargılı tutum ne demektir ?

Simge

New member
Önyargılı Tutum: Hem Kadın Hem Erkek Konusunda Stratejik ve Empatik Yaklaşımlar

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün önyargılı tutumları ele alacağız ama endişelenmeyin, ciddi olmayacağız, çünkü bu konuda çokça gülmek de gerekiyor. Hani bazen insan birini tanımadan hemen etiketler ya, işte önyargı tam da böyle bir şey. Tabii ki bu yazının amacı kimseyi taşlamak değil, sadece gözlem yaparak hep birlikte gülelim ve belki de biraz daha açık fikirli olalım. Hadi bakalım, konumuza girelim!

Önyargı Nedir, Ne Değildir?

Önyargı, basitçe söylemek gerekirse, birine veya bir duruma dair herhangi bir bilgiye dayanmadan, sadece kulaktan dolma bilgilerle yapılmış değerlendirmelerdir. Ama önyargıyı sadece kötü bir şey olarak düşünmeyin, bazen "görünüşe aldanmamak" için de başvururuz, mesela: "O tüy döken kedinin bakışı pek bir tuhaf, aman dikkat edelim." Ama işte önyargı, çoğu zaman insanların haksız yere sınıflandırılmasına ve yaftalanmasına neden olur.

Ve evet, biz insanlar bu konuda bayağı başarılıyız! Hadi itiraf edelim, bazen o ilk izlenimle birine "Ah, bu kesin işte şu tarz biri!" diyebiliyoruz. Ama bazen de yanlış olabiliriz, değil mi? Yani kimse "ilk izlenim" konusunda %100 haklı çıkmaz, çıkarsa da o kişi zaten bir kahin olmalı.

Erkekler, Çözüm Odaklıdır; Kadınlar, Empatik! Peki Önyargı?

Şimdi biraz daha ciddi bir konuya geçelim: erkeklerin ve kadınların önyargılı tutumları... Tabi ki, hepimiz biliyoruz ki erkekler çözüm odaklıdır. Bir erkek için bir sorun, "Çözülmeli!" demek gibidir. Ama kadınlar? Kadınlar ise bir sorunla karşılaştığında önce "Ama bu bana nasıl hissettiriyor?" diye sorar. Hah işte bu noktada mizahi bir şey yapalım: Erkek ve kadın önyargılarına şöyle bir bakalım.

Mesela erkekler, "Seninle çay içtim, bu nasıl olur?" diye sormazlar. Hayır, onlar doğrudan sorunu çözmeye çalışır: "Nasıl olsa ilerleyen dakikalarda çayın sıcaklığı düşecek, sen buna biraz daha şeker at, bu böyle gider!" Kadınlar ise: "Bu çayı sen mi demledin? Şekerini nasıl koydun, kıvamı nasıl? Zaten seninle en son çay içerken ruh halin nasıl değişmişti... Peki, bu çayı neden içiyorum, sadece susadığım için mi? Ahhh..."

Ama şimdi asıl meseleye gelelim: önyargı konusunda, kadınlar ve erkekler aynı şekilde etkileniyorlar mı? Tabii ki hayır. Erkekler daha stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar ama kadınlar, bir şeyin arkasındaki duyguyu çözmeye çalışırken önyargıya daha kolay kayabiliyorlar. Erkekler bazen, “Bu kişi şuna benziyor, o zaman bu işi çözerim,” diyebiliyorlar ama kadınlar bazen, “Bunun ruh halini doğru anladım mı?” diye düşünüyorlar. Her ikisi de önyargıyı farklı şekillerde kullanıyor.

Tabii ki bu tamamen genellemeler! Erkekler de empatik olabilir, kadınlar da çözüm odaklı! Ama işte biraz eğlenceli düşünmek gerekirse, önyargılı tutumlarımıza da bazen mizahi bir açıyla bakmak lazım. Hadi ama biraz şunu düşünün: bir erkek ve bir kadın arasındaki konuşmada, erkeğin ne kadar stratejik yaklaştığını, kadının ise durumun duygusal yönüne eğildiğini... Şimdi bu çok kolay ama çok derin bir mizah konusu!

Önyargıdan Kurtulmak Mümkün mü?

Önyargıdan kurtulmak, herkesin üzerinde düşündüğü ama genellikle pek de üzerine gitmediği bir mesele. Çünkü önyargılar, genellikle toplumdan gelen, kültürsel bir miras gibi, bizimle birlikte büyür. "Kadınlar duygusaldır, erkekler mantıklıdır," gibi klişelere her an maruz kalabiliriz. Ama bu hepimizin bildiği gibi, gerçeği yansıtmıyor.

Peki bu önyargılarla ne yapmalıyız? Mizahi bir şekilde söylemek gerekirse, onları en başta kendi zihnimizden kovmalıyız! Hatta, onları kovarken “Ama bu gerçekten doğru mu?” diye sormamız gerekir. Çünkü düşündüğünüzde, kimse sizin hakkında ilk görüşte yanlış bir şey söylemeyi istemez. O yüzden arkadaşlar, her birimizin biraz daha açık fikirli, biraz daha mizahi ve samimi olmasına ne dersiniz? Önyargıları yıkmak aslında çok basit: biraz empati, biraz stratejik yaklaşım ve bolca gülümseme!

Hadi Forumdaşlar, Yorumlara!

Şimdi gelin, sizleri de bu konuya dahil edeyim. Hangi önyargıları daha sık duyuyorsunuz? Erkekler mi, yoksa kadınlar mı daha çok önyargılı? Belki de ikisi de... Belki de biz sadece “önyargılı” olmayı seviyoruzdur! Sizin en çok güldüğünüz önyargı klişeleri neler? Yorumlarınızı bekliyorum, bakalım hep birlikte ne kadar yaratıcı olacağız!

Unutmayın, önyargı konusunda gülmek de en büyük çözüm. Çünkü ne demişler: “Gülümsediğinizde dünyaya karşı duruşunuz, önyargılarınızdan daha güçlüdür!”

Evet, forumda şimdiden birbirinden eğlenceli fikirlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Hadi bakalım, hep birlikte önyargıların üzerine biraz mizah koyarak yıkalım!