Önlisans okuyanlar askerde ne olur ?

Bengu

New member
Önlisans Öğrencisi ve Askerlik: Eğitim ve Zorunluluk Arasında Bir Çelişki mi?

Askerlik, Türkiye'de erkeklerin hayatlarında büyük bir dönüm noktasıdır. Yıllarca bu sorunun cevabını duymuşuzdur: "Askerlik yapmadın mı?" Bu soruya verilen cevap, insanın toplumda nasıl bir konumda yer alacağını, kimlik oluşturma sürecini ve bireysel özgürlüğünü nasıl şekillendirdiğini belirleyen bir odak noktasıdır. Ancak önlisans eğitimi gören bireylerin askere gitme durumu, genellikle gözden kaçan ve tartışılmayan bir konu olmuştur. Bu yazıda, önlisans öğrencilerinin askerlik durumu üzerinden eğitim sistemindeki eksiklikleri ve toplumun askere bakış açısındaki çelişkileri derinlemesine ele alacağım.

Eğitim mi Askerlik mi?

Bir önlisans öğrencisi, askere gitmek zorunda kaldığında ne olur? Çoğu zaman eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalır. Bu durum, birey için yalnızca eğitim hayatını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kişisel gelişim süreçlerini de sekteye uğratır. Türkiye’deki eğitim sistemine baktığımızda, yükseköğretime devam eden pek çok kişinin, askerlik nedeniyle çeşitli aksaklıklarla karşılaştığını görüyoruz. Askerlik, kişisel özgürlükten çok bir zorunluluk olarak görülmekte, bu da öğrencilerin eğitim hayatını ne yazık ki yarıda bırakmalarına yol açmaktadır. Peki, burada bir çelişki yok mu? Bir öğrenci, eğitimi ve kişisel gelişimi için yıllarını harcarken, bir anda zorunlu askerlik nedeniyle bu sürecin engellenmesi, onu nasıl bir çıkmaza sokar?

Askerlik süresi boyunca birey, herhangi bir şekilde mesleki gelişim için fırsat bulamaz. Aynı zamanda, günümüz iş gücü piyasasında önlisans diploması ile profesyonel anlamda bir kariyer kurmaya çalışan kişilerin sayısı giderek artarken, askere gitmek bu süreci ciddi anlamda sekteye uğratmaktadır. O halde, askerlik sistemi modern zamanın gereksinimlerine ne kadar uyum sağlıyor? Hem eğitimli hem de askeri hizmet vermek zorunda kalan birey, gerçekten hem devletin hem de kendi çıkarlarını savunabiliyor mu?

Toplumun Askerliğe Yönelik İki Yüzlü Yaklaşımı

Askerlik konusu, Türkiye’de genellikle erkeklik ve vatandaşlıkla ilişkilendirilen bir olgudur. Toplumda, "erkek adamın askere gitmesi" gerektiği yönündeki görüşler derinden kökleşmişken, kadınların askere gitmesi çok nadir bir durumdur ve genellikle sosyal normlar gereği hoş karşılanmaz. Erkeklerin askere gitmesi, bazen bir zorunluluk, bazen ise bir olgunlaşma süreci olarak algılanır. Ancak, erkeklerin askere gitmesinin "zorunluluk" olarak kabul edilmesi, büyük bir toplumsal çelişkiyi ortaya çıkarıyor. Peki ya askerlik yapan ve yükseköğretime devam etmek isteyen bir öğrenci? Bu noktada, devletin ve toplumun bu iki değer arasındaki dengeyi nasıl kurduğu tartışmaya açılmalıdır.

Kadınlar, askere gitmemekle birlikte, toplumda daha çok empatik bir bakış açısına sahip olmaları beklenir. Bu sebeple, eğitimlerine devam ederken daha çok insana yönelik mesleklerde çalışma eğilimindedirler. Bu durum, toplumun askere karşı olan tutumunu farklı bir açıdan ele almayı gerektiriyor. Erkeklerin askere gitmesinin zorunlu olduğu, kadınların ise genellikle bu yükten muaf tutulduğu bir dünyada, kadınların eğitim alıp kişisel gelişimlerini sürdürmeleri bir avantaj mı, yoksa onları eğitimsiz bırakacak bir fırsat eşitsizliği mi?

Stratejik ve Empatik Bakış Açılarının Çatışması

Askerliğin toplumsal cinsiyetle ilişkisi, askere gitme sorumluluğunu sadece erkeklere yükleyerek, toplumu gereksiz bir şekilde iki kutba ayırmaktadır. Bir yanda askere gitmek zorunda olan, stratejik düşünme becerilerini geliştirerek askerlikte “zorlukları aşmayı” amaçlayan erkekler varken, diğer yanda toplumsal rolleri nedeniyle askerlikten muaf tutulan kadınlar, empatik yaklaşımlarını öne çıkararak toplumda insan odaklı mesleklere yönelirler.

Kadınların genellikle insan odaklı mesleklerde çalışması, toplumsal yapının onları bu yolda şekillendirmesiyle ilgilidir. Ancak, erkeklerin askere gitme zorunluluğu sadece eğitimleri değil, toplumsal rollerini de etkileyen bir faktördür. Bu durum, askerliğin bir kimlik inşa etme süreci olmaktan çok, bir zorunluluk ve bireysel gelişimi engelleyen bir etken haline gelmesine yol açmaktadır. Hem empatik bir bakış açısını, hem de stratejik bir yaklaşımı benimseyebilecek bireylerin toplumda daha güçlü bir konumda olmaları beklenmelidir. Ancak, askerlik ve eğitim hayatı arasındaki bu keskin ayrım, aslında bu iki özellikten birini baskın hale getirmektedir.

Tartışılması Gereken Sorular

Askerlik, toplumsal normları pekiştiren ve bireylerin hayatını şekillendiren bir olgu olmanın ötesinde, eğitimle olan ilişkisiyle de önemli bir sorun teşkil etmektedir. Peki, bir önlisans öğrencisi, askerlik sebebiyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmamalı mı? Askerlik, sadece erkeklerin zorunluluğu olmamalı, eğitimi ve kişisel gelişimi sekteye uğratmamalı mı?

Bu sorular, sadece bireysel değil, toplumsal düzeyde de cevaplanması gereken sorulardır. Askerliğin eğitimle, bireysel haklarla ve toplumdaki cinsiyet rolleriyle nasıl bir ilişkisi olduğuna dair tartışmalar, çok daha derinleşmelidir. Ve belki de bir gün, askerliğin nasıl bir zorunluluk olduğuna dair toplumdaki anlayış değişir. Eğer askerlik, toplumsal ve bireysel gelişimin önünde bir engel olarak var olmaya devam ederse, bugünkü mevcut sistemin doğru bir yön izlediğinden emin olabilir miyiz?

Bu yazıyı okuduktan sonra sizce önlisans öğrencilerinin askere gitme zorunluluğu, gerçekten onların gelişimine engel mi oluyor? Toplum, bu çelişkiyi nasıl çözmeli? Tartışmaya başlayalım!