Ukrayna krizinden araba fiyatları çok ağır etkilenecek
Ukrayna’daki kriz tırmandıkça ve Lider Joe Biden, Rus iktisadını maksat alan yeni yaptırımlar uygulamaya koyuyor. Bu da ABD, Avrupa ve Asya’daki araba üreticileri ve kesim tedarikçileri de dahil olmak üzere araba sanayisinde kıymetli tali hasarlara neden olabilir.
Ukrayna krizinden araba fiyatları çok ağır etkilenecek
Rusya, dünya çapında araba üretiminde kullanılan paladyum ve nikel de dahil olmak üzere birçok kıymetli metalin dünyanın en büyük tedarikçilerinden biridir. Birebir vakitte, Stellantis, Volkswagen ve Toyota üzere yabancı üreticilerin sahip olduğu bir dizi tesisi içeren epeyce büyük bir üretim üssüne de konut sahipliği yapıyor. Analistlere ve sanayi yetkililerine nazaran, Rus üretimi araçlarda kullanılan kesimlerin en az dörtte biri yurtdışından geliyor – ABD dahil – bu montaj fabrikaları yaptırımlar yürürlükteyken çalışmaya devam etmekte zorluk çekebilir.
Rusya, lityum iyon pillerde kullanılan nikelin dünyanın üçüncü büyük tedarikçisi. Ayrıyeten tüm gaz ve dizel araçlarda bulunabilen katalitik konvertörlerde kullanılan paladyumun yüzde 40’ını sağlıyor. Guidehouse Insights’ın baş araba analisti Sam Abuelsamid, Rusya Devlet Lideri Vladamir Putin’in paladyum kaynaklarını keserek Batı’ya misilleme yapması halinde, “araba üreticileri alternatif tedarikler bulmak zorunda kalacaklar ya da içten yanmalı motorlu araçlar üretemeyecekler” dedi.
Güney Afrika ve Zimbabve de değerli ölçüde paladyum üretiyor, lakin Rus birlikleri bu hafta Ukrayna’nın iki bölgesine geçmeden evvel bile, ender metalin fiyatı süratle yükseliyordu. Aralık ayı ortasında, paladyum ons başına 1.600 dolara kadar düştü. Çarşamba günü, 2.400 doların biraz üzerine tırmanmıştı. Bunun üzere fiyat artışları, yeni bir aracın ortalama maliyetine 150$ ve daha büyük motorlu SUV’lere, pikaplara ve spor otomobillere 200$’dan fazla eklenebilir.
Bir cevap yazın