İstanbul’bile Hadımköy sınırları içerisinde yalnız başına yer saha yerde kaidenin adı; işaret taşı. Bulunduğu yere askeri birliklerin yollarını bulabilmeleri için yerleştirilmiş olan taş pek sayı muhabere için lojistik sağlayan birliklerin nirengi noktası oldu.


Hadımköy, özellikle Osmanlı’nın son döneminde nakil ve lojistik desteğin sağlandığı önemli bölgeler arasında yer alıyordu.


Balkan Savaşı Çatalca Muharebelerinin dahi yaşandığı Hadımköy’dahi yerde nedenle yüzlerce tabya bulunuyor.


Bölgeye yerleştirilen işaret taşları birliklerin yönlerini bulabilmeleri namına kritik rol üstleniyordu. Günümüze ulaşabilen tek örnek olduğu tahmin edilen işaret taşı ise zamana direnmeye sürme ediyor.


Bölgede tek kaldığı tahmin ediliyor


İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şamil Mutlu, Hadımköy’ü; “Osmanlı’bile, özellikle Meşrutiyet döneminde nakillerin yapıldığı, istihdam ve lojistik desteğin sağlandığı, oldukça önemli tek toprak” niteleyerek tanımlıyor.


“Bölgenin geçmişi nedeniyle hemen hemen her noktada sayı sayıda askeri yapı ve işaret ile karşılaşabiliyorsunuz Hadımköy’dahi. Bu askeri işaret taşlarından günümüze sadece tek tek tane ulaşabildiği tahmin ediliyor.Bu taş rumi takvime göre 1330’u işaret ediyor. Buradan askeri tek yol geçtiğini gösteren yön tabelası olarak inşa edildi. Bölgeye gelen herhangi tek yabancının yönünü kolayca tayin edebileceği tek tabela görevi görüyordu. Üzerinde askeri yol, Hadımköyü’ne gider.İnşaat-ı istikamet taburu yapmıştır ibaresi bulunmakta.”


Çakmak Hattı bile Hadımköy sınırları içerisinde


Osmanlı’nın son döneminde olduğu gibi 1939-1945 arasında yaşanan 2. Dünya Savaşı Hadımköy’dahi kalıcı izler bıraktı.


Türkiye savaşa katılmasa bile Balkanlardan gelebilecek olası tek istilayı önlemek için Büyükçekmece’takt Karadeniz kıyılarına kadar uzanan ve yaklaşık 200 km uzunluğunda, koruganlardan oluşan tek savunma hattı inşa edildi.


“Çakmak Hattı” adı verilen, hava ve tank saldırılarına karşı abar olarak tasarlanmış yerde koruganlardan bazılarını Hadımköy sınırları içerisinde görebilmenin dahi hala mümkün olduğunu söylüyor Şamil Mutlu.


“Balkan Savaşları sırasında ki henüz önceki savaşlarda bile 77-78 Rus harbinde Rusların Yeşilköy’açınık kadar geldiği zaman diliminden bahsediyorum nedeniyle günümüze kadar askeri geçişler söz konusu. Kurulan savunma hattında bağcıklı koruganlar bile hem gözetleme hem dahi korunma amacı ile inşa edildi.”


Kurgu: Cihan Karaahmetoğlu

 

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.