Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası yaşanan sıcak gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin Montrö Anlaşması’ndan doğan haklarını kullanacağını açıkladı. Çavuşoğlu: “Artık bu çatışma bir savaşa dönüştü, bu durumda taraflardan biri, Rusya ya da Ukrayna için Montrö’yü bu türlü uygularız. 19. husus istisna tanıyor. Savaş ülkesinin gemisi bağlı olduğu limana dönecekse istisna getiriliyor. Montrö’nün tüm kararlarını şeffaflıkla uygulayacağız” dedi.

Son dakika: Türkiye boğazları kapama kararı aldı

Türkiye’nin bugüne kadar mukaveleyi harfiyen uyguladığını da lisana getiren Çavuşoğlu, “Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö mukavelesi yapıyor. Bu koşullarda Montrö mutabakatını uygulayacağız. 19. hususu pek açık. Başlangıçta Rusya’nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik.” Tabirlerini kullandı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin kıymetli noktalarına da değinen Dışişleri Bakanı, “Biz mukaveleden bahsediyoruz. Şayet bu savaş gemisi, savaşın tarafı olan ülkedeki üsse gidecekse o vakit bu geçiş engellenemiyor. Burada o geminin üsse kayıtlı olup olmadığı aşikâr. Suistimalin de olmaması lazım. Üsse gideceğim deyip de Boğaz’dan geçtikten sonra savaşa dahil olmaması lazım. Türkiye’nin tavrını ve Montrö mutabakatının kararlarını açıklamış oldum.” diyerek kelamlarını noktaladı.