Google, birkaç kez, URL yapısına bir anahtar kelime eklemenin, küçük de olsa bir sıralama faktörü olduğunu söyledi. Daha sonraki yorumlarda, anahtar kelimenin konumunun buna göre ikincil olduğunu, ancak yine de bir fark yarattığını onaylıyorlar.

Her zaman olduğu gibi Google, URL’de hangi anahtar kelimelerin olduğundan ziyade yeni içeriğe odaklanmanın daha iyi olduğunu söylüyor.

Bir URL’nin başındaki Anahtar Kelimeler ile ne demek istiyoruz?

Bir URL (Tekdüzen Kaynak Bulucu), belgeleri çevrimiçi olarak adreslemek için standartlaştırılmış adlandırma kuralıdır.

URL’nin birkaç farklı bölümü vardır. Tam bir açıklama bu makalenin kapsamı dışında olsa da, URL yapısı hakkında bazı temel bilgileri aşağıdaki diyagramda görebilirsiniz:

Bir URL'nin farklı bölümleri.

Aşağıdaki resimde, Google arama sonuçlarında kısaltılmış bir URL gösterilmektedir, ancak anahtar kelimeler URL’nin başına yerleştirildiği için yine de görünür durumdadırlar:

URL'nin başındaki anahtar kelimelerin arama sonuçlarında nasıl göründüğü.

Anahtar kelimeleri URL’nin başına yakın bir yere eklemek Google sıralamanızı yükseltir mi?

Google çalışanlarının Uzmanlarının söylediklerine derinlemesine bir göz attık:

Anahtar kelimelerin URL’deki konumunun önemli bir etkisi var mı?

Google Web Spam Ekibinin eski başkanı Matt Cutts, anahtar kelimenizin veya anahtar kelime öbeğinizin URL’nizin başına yakın olmasının olumlu bir sıralama faktörü olup olmadığı konusunda yorum yapan tek kişidir. Bunu ima ediyor gibi görünüyor ilk beşten sonraki tüm kelimeler onlara bağlı daha az ağırlık olacaktır.

2009’da bir Google Web Yöneticisi videosunda Matt Cutts, anahtar kelimelerin URL’deki konumunun önemli bir etkisinin olup olmadığıyla ilgili bir soruyu yanıtladı:

  Matt Cutts, anahtar kelimelerin URL'deki konumunun önemli bir etkisinin olup olmadığı sorusunu yanıtladı.

Matt Cutts yanıtladı:

Doğrusu, bu düzeyde ayrıntıya gerçekten takıntılı olmazdım. URL’de anahtar kelimelerin olması biraz yardımcı olur. URL’nize bir ton anahtar kelime doldurmanız o kadar da yardımcı olmuyor. Biliyorsunuz, dört veya beş anahtar kelimenizin olduğu kullanıcılar için iyi olan uygun bir yol varsa, bu değerli olabilir, ancak bunu URL’nin yoldaki ne kadar derin olduğu veya Biliyorsun, onu nasıl birleştiriyorum.

Örneğin, blogumda bir gönderi yaptığımda, o gönderiyle ilgili ilk dört veya beş kelimeyi veya iki veya üç kelimeyi alırım ve bunu URL olarak kullanırım. Ancak, yedi, sekiz, on, yirmi kelime yapmanıza gerek yok çünkü bu, kullanıcılara spam gibi görünüyor ve insanlar muhtemelen ilk etapta o kadar fazla tıklama yapmayacak. Dolayısıyla konum, URL’lerde çok, çok ikinci dereceden bir anahtar kelime türü olacak. İnsanların bağlantı kurmak ve öğrenmek istedikleri harika içeriğe sahip olmak kadar bu konuda endişelenmezdim.

Videonun tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz:

URL’nizde Anahtar Kelimeler kullanmak çok küçük bir Sıralama Faktörüdür.

Matt Cutts bir videoda, spam gönderenlerin yeni alan adlarını kötüye kullanmasını önlemek için yeni alan adlarının sıralanmasının birkaç ay sürebileceğini söyledi.

İlk kayıt tarihi mutlaka alan yaşını belirlemez, bunun yerine geçmiş arama verilerine, yani alanı ilk gördükleri tarihe dayalı olabilir.

Altı aylık alan ile bir yıllık alan adı arasındaki fark gerçekten o kadar da büyük değil. En az birkaç aydır buralarda olduğunuz sürece, arama sonuçlarında görünebildiğinizden emin olmalısınız.

Bunu burada daha ayrıntılı olarak ele alıyorum.

Sıkça Sorulan Sorular

Uygulanması için en iyi uygulamaları önerebilir misiniz?

Akılda tutulması gereken birkaç şey var:

  • Matt Cutt, yaklaşık beş kelimeden sonra anahtar kelimenin URL’deki ağırlığının azaldığını ima ediyor. Bu nedenle, anahtar kelimenin URL’nin başına doğru olması tavsiye edilir.
  • İnsanlar ve Google tarafından okunmasını kolaylaştırmak için kelimeleri tire ile ayırın.
  • Mümkünse URL’de sayısal kimliği olmayan bir, iki veya üç kelime kullanın.
  • Yalnızca anahtar kelimelere odaklanmayın. Mümkün olduğunda kısa ve açıklayıcı URL’ler seçin
  • Anahtar Kelime Doldurmaktan Kaçının. Anahtar kelimeleri hem genel olarak hem de URL’de aşırı kullandığınızda, anahtar kelime doldurma için spam cezasına neden olabilir.

URL’ye bir anahtar kelime eklemenin başka faydaları var mı?

URL’nizin başında bir veya daha fazla anahtar kelime kullanmanın birkaç başka faydası daha vardır:

  • Tıklama oranını artırın – URL’de anahtar kelimeler olması, kullanıcının o sayfada ne tür içerik bulabileceğini bilmesine yardımcı olabilir, böylece o sayfayı tıklama olasılıklarını artırır.