İlaç üretsin diye tasarlanan yapay zeka 40.000 yeni kimyasal silah üretti!
İlaç geliştirmesi için tasarlanan yapay zeka potansiyel olarak ölümcül 40.000 molekül icat etti. Üstelik bu 40.000 öneriyi sunması yapay zekanın yalnızca altı saatini aldı. Araştırmacılar, biyolojik silah denetim konferansında yapay zekanın ne kadar kolay berbata kullanılabileceğini göstermek için yapay zekayı bir çeşit “makus oyuncu” moduna soktu.
Araştırmacıların tek yapması gereken araştırma için metodolojilerini değiştirmekti. Bunun sonucunda yapay zeka, kimileri şimdiye kadar geliştirilmiş hususlara benzeyn on binlerce yeni unsur buldu. Shaken, bulgularını bu ay Nature Machine Intelligence mecmuasında yayınladılar. The Verge, araştırmayı sunan makalenin baş müellifi Fabio Urbina ile konuştu. Urbina ayrıyeten, ender hastalıklar için ilaç tedavileri bulmaya odaklanan bir şirket olan Collaborations Pharmaceuticals, Inc.’de kıdemli bir bilim insanı.
İlaç üretsin diye tasarlanan yapay zeka 40.000 yeni kimyasal silah üretti!
Urbina “Öncelikle işim, ilaç keşfi alanında yeni makine tahsili modellerini uygulamak. Kullandığımız bu makine tahsili modellerinin büyük bir kısmı toksisiteyi iddia etmek için. Ne cins bir ilaç geliştirmeye çalışıyor olursanız olun, toksik olmayacaklarından emin olmalısınız.” “Bazı detaylar konusunda biraz belgisiz olacağım zira temel olarak birtakım detayları saklamamız söylendi.” sözlerini kullandı.
Bilim insanı üretilen bu kimyasal silahların kullanılıp kullanılmayacağı sorulduğunda “Gerçekten ne alacağımızdan emin değildik. Üretken modellerimiz epey yeni teknolojiler. Bu yüzden onları çok fazla kullanmadık.” yanıtını verdi. Lakin bu buluşun yapılması yapay zekanın dileğe nazaran katiyen berbata kullanılabilme ihtimalinin olması.
Bir cevap yazın