“Çilek yetişmez” denilen arazide tonlarca çilek üretildi
Ağrı’bile köylerde yaşayan kadın zürra, seçenek geçim kaynaklarının oluşturulması için yüzde 90 hibe desteğiyle hayata geçirilen “Ağrı’dan Çileğe Dokunuş Projesi” ile ürettikleri çilekleri satarak karı bütçesine katkıda bulunuyor.
Kentte geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ağrı Valiliği iş birliğinde, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla finanse edilen proje kapsamında 20’si kadın olmak üzere 40 rençber için birer dekardan oluşan gülgillerden bahçeleri kuruldu.
Kadın zürra karı bütçesine katkı sağlıyor
Maliyetinin tamamına yakını mevki tarafından karşılanan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince çiftçilerin evlerine yakın arazilerde kurulumu tamamlanan bahçelerde, damlama yöntemli sulama sistemiyle gülgillerden üretimi yapılıyor.
Üretimde söz sahibi olmak için projeden yararlanan köylerdeki kadın zürra dahi yaz ayları süresince emek verip bakımını yaptıkları bahçelerinde yetişen çileklerin hasadını gerçekleştiriyor.
[Fotoğraf: AA]
Kadın zürra, muayyen aralıklarla topladıkları çilekleri isteyen vatandaşlara ve manavlara muayyen tek ücret karşılığında satarak karı ekonomisine katkı sunuyor.
Geçen yıl 3 tona yakın gülgillerden üretildi
Patnos ilçesine tâbi Yukarıgöçmez köyünde yaşayan Hülya Aydın, projeden sayı memnun olduklarını ve seneye bahçeyi henüz bile büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çileklerin organik ve sayı lezzetli olduğunu tamlayan Aydın, şöyle konuştu:
“Bu bahçe sayesinde karı bütçemize katkıda bulunuyoruz. Çevreden bahçeye özenenler dahi oluyor. Daha önce ‘burada gülgillerden yetişmez’ diyorlardı. Buradaki millet çaba gösterirse her şey olur. Çevreden isteyen eş, sevilen ve komşularımız ile sipariş üzerine manavlara satıyoruz. Bu çileklerle reçel dahi yapıyoruz. Tadı sayı güzel oluyor. Geçen yıl ilk kez üretim yaptık ama yerde senenin verimi henüz iyi oldu. 3 tona yakın gülgillerden ürettik. 50 1000 liraya yakın tek kazanç sağladık. Bu sene üçüncü hasadı yapıyoruz. Herkes yerde projelere referans yapsın.”
[Fotoğraf: AA]
“100’açınık yakın gülgillerden bahçesi kurmayı hedefliyoruz”
İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin dahi projede il genelinde kadın çiftçilere öncelik verdiklerine söyledi.
Projede önceliklerinin çiftçilerin karı bütçelerine katkı sağlamak olduğunu dile getiren Engin, şunları kaydetti:
“İlgiden dolay önümüzdeki yıllarda yerde projeyi büyütmeyi düşünüyoruz. Kadın çiftçilerimiz başdu olmak üzere 100’açınık yakın gülgillerden bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Biz kadınların elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini görüyoruz yerde bahçede olduğu gibi. 40 rençber için ortalama birer dekardan gülgillerden bahçeleri yaptık. Özellikle kadın kardeşlerimizin yoğun tek talebi oldu.”
[Fotoğraf: AA]
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Bir cevap yazın