Yeni yılın gelmesiyle birlikte artırımlar da kendini göstermeye başladı. Alkol ve sigara yeni gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile fiyatta artış görecek. Artırım üstüne artırım haberlerinin geldiği bu periyotta artık sigara artırımı ile birlikte içenlerin sayısı azalır diye düşünmekteyiz.

Yapılan artırıma nazaran ÖTV’deki artış, yüzde 47 düzeyinde. Sigarada paket başına 0,4851 TL olan maktu vergi 0,7150 TL’ye yükseltildi. Paket başına 9,766 TL olan taban maktu vergi ise 14,394 TL’ye çıkartıldı. Bu artış minimum maktu vergi hudut fiyatını paket başına 15,50 TL’den 22,85 TL’ye yükseltmiş oldu.

Sigara artırımından sonra artık içmeyi bırakırsınız

Yapılan bu değişiklerin akabinde sigara fiyatları açıklanmaya başladı. Dün enflasyon oranı açıklanmıştı. Enflasyon güncellemesi ile sigara fiyatı üzerindeki vergi yükü de yüzde 81’den yaklaşık yüzde 96’ya yükseltildi. Güncellemeye nazaran sigara fiyatlarında artık 3 ila 5 TL ortasında artırım yapılacak. Türkiye Monopol Bayiler Platformu Lideri Özgür Aybaş, toplumsal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Yaptığı paylaşımla Philip Morris kümesi sigaralara 4 TL artırım geldiğini duyurdu.

Yeni artırımlardan sonra en ucuz sigara 21,50, en kıymetli sigara ise 25,50’ye yükseldi. Piyasada en çok satan sigara Marlboro Touch Blue 24, ekonomik sigarası Chester ve l&m 21.50 TL olacak.

Toplumsal medyada ise kullanıcılar “İçmeyin zati ne gerek var?” yorumlarını yapmaya başladı. Kimi kullanıcılar ise fiyatlara isyan ediyor. Siz bu artırımlar hakkında ne düşünüyorsunuz?