Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı’nda birinci kere birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü için açılış tarihi nihayet geldi çattı. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak köprünün üretiminde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü vazifelilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 işçi ve 740 iş makinesi çalışmıştı.

Beklenen gün geldi! 1915 Çanakkale Köprüsü açılıyor

İstanbul’u Çanakkale’ye, sonrasında da Kuzey Ege’ye bağlayacak Türkiye’nin en itibarlı projelerinden köprü ve otoyol temasında açılış için hazırlıklar yapıldı.

Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden figürün montajı ise sürüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı, bugün Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Çanakkale köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak, bu bölgelerde ekonomik gelişime ve endüstrinin muhtaçlık duyduğu istikrarlı bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkan sunulacak.

“En”lerin projesi olarak anılan köprünün ana kablosunda dünyanın etrafını 4 sefer dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol alanı büyüklüğünü kapsarken köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.