Apple’ın yüzü gülmüyor! 5.5 milyar Euro’luk dava açıldı
Hollandalı bir vakıf, App Store’un geliştirici fiyatları konusunda Apple’a dava açtı. Şirketin tekelci davranışta bulunduğunu argüman ettiği için 5.5 milyar Euro tazminat talep etti. Hollanda Tüketici Rekabet Tezleri Vakfı bir basın açıklamasında, AB’de fiyatlı bir uygulama indiren yahut bir uygulama içinde satın alma süreci yapan tüm iPhone yahut iPad sahipleri ismine ziyanlar için “toplu talepte” bulunduğunu belirtti.
Apple 5.5 milyar Euro’luk davayla karşı karşıya!
Apple‘ı uygulama mağazası siyasetleri için geliştiriciler yerine tüketiciler ismine dava etmek, Hollanda vakfı ismine alışılmadık bir hareket üzere görünebilir. Daha geçen Ocak ayında Apple, ABD’li geliştiriciler tarafından 100 milyon dolarlık bir toplu dava mutabakatı yapmayı kabul etmişti.
Tüketici Rekabet Tezleri Vakfı, Apple’ın geliştirici fiyatlarının tüketicilere daha yüksek fiyatlar biçiminde yansıtıldığını tez ediyor. Vakıf, basın açıklamasında “Uygulama geliştiricileri, Apple’ın tekelci uygulamalarının ve haksız şartlarının neden olduğu artan maliyetleri tüketicilere yansıtmak zorunda kalıyor” diye yazdı. Davanın Amsterdam Bölge Mahkemesi’nde açılması bekleniyor.
Bu, Apple’ın Hollandalı yetkililerden birinci kere reaksiyon alması değil. Apple, Hollanda’da flört uygulaması müşterileri için üçüncü taraf ödeme seçenekleri sunmasını gerektiren Ocak ayı buyruğuna şimdi uymadı. Hollanda Tüketiciler ve Piyasalar Kurumu (ACM), Apple’a emre uymadığı her hafta için 5 milyon € ceza kesiyor. Hollandalı düzenleyiciler Apple’a şimdiden 50 milyon Euro’dan fazla para cezası verdi ve artmaya devam ediyor.
Lakin TechCrunch’a nazaran, potansiyel bir uzlaşma sinyali var. Apple, ACM tarafından incelenecek olan flört uygulaması siyasetinin değiştirilmiş bir teklifi üzerinde çalışıyor.
Bir cevap yazın